Publieke Dienstverlening Op de Kaart

Voor Geo-professionals

Deze pagina toont een overzicht van de meest relevante informatie voor Geo-professionals met betrekking tot Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK).

Er zijn twee soorten data producten binnen PDOK: Allereerst zijn er Data Services. Dit zijn geografische datasets die worden uitgeserveerd via een aantal verschillende protocollen: WMS, WFS, WMTS en TMS. Om deze protocollen te kunnen gebruiken is het nodig om de URL van de betreffende service aan te roepen. Het URL overzicht geeft per dataset de URL en de meta data. Mocht u meer willen weten over de diverse protocollen dan kunt u de pagina Uitleg over services raadplegen.

Ook zijn er Data Downloads. Dit zijn complete geografische datasets (meestal in GML of GeoTIFF formaat) die gebruikt kunnen worden in GIS pakketten zoals ArcGIS, MapInfo Professional , GeoMedia en andere GIS software. Gebruik wordt gemaakt van Atom feeds om de download-locatie en de metadata te tonen. Ook is het mogelijk om via een interactieve kaart BRT datasets te laden per kaartblad.

Om het gebruik van PDOK data te faciliteren worden enkele Software Producten aangeboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om software gericht op het gebruik van PDOK services binnen ArcGIS door middel van een ArcGIS extensie.

PDOK Kaart biedt gebruikers de mogelijkheid om snel een interactieve kaart te maken voor een willekeurige website (inclusief annotatie). Geo ICT ontwikkelaars kunnen de PDOK kaart software (broncode) laden. Er is geen speciale software nodig (behalve een webbrowser met Javascript) om een kaart te maken met PDOK Kaart. Ook is het niet nodig om licentierechten af te dragen voor de geo-informatie mits de Fair-Use policy in acht wordt genomen.

Google Maps kent een beperking met betrekking tot het dagelijkse aantal -gratis - kaartbevragingen. PDOK kent deze beperking niet.