3D Tiles en 3D-Viewer beschikbaar via PDOK

Voorbeeld visualisatie van de data

Per 25 oktober 2023 is de landelijke dataset 3D Basisvoorziening beschikbaar voor visualisatie doeleinden in het 3D Tiles formaat. Het betreft 3D-data ingewonnen in 2020 welke jaarlijks bijgewerkt zal worden. Zelf aan de slag? Bijvoorbeeld in een eigen viewer of (GIS) applicatie? Dat kan vanaf nu! Ook kun je eerst een kijkje nemen in de nieuwe PDOK 3D-Viewer om te zien wat dit voor jou kan betekenen.

3D Tiles (OGC API)

Al langere tijd is de dataset ‘3D Basisvoorziening’ beschikbaar via downloads. Voor visualisatie-doeleinden zijn nu ook 3D Tiles beschikbaar gekomen. 3D Tiles is een open (OGC) standaard en biedt een efficiënte manier om de 3D gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. 3D Tiles bevatten alleen gegevens die nodig zijn voor visualisatie-doeleinden, dit zorgt voor een snelle performance. Ook de toegepaste techniek van implicit tiling (voor de gebouwen) draagt bij aan de performance, met deze techniek wordt de omvang van de tiles (tegels) automatisch bepaald op basis van de aanwezige data. Dat is zeer efficiënt voor een snelle afhandeling van (bijvoorbeeld parallelle) bevragingen. Voor een gestandaardiseerde manier van bevragen is ervoor gekozen om een OGC API (3D GeoVolumes) in te richten waarin de 3D Tiles inclusief metadata te vinden zijn.

De OGC API is te benaderen op: https://api.pdok.nl/kadaster/3d-basisvoorziening/ogc/v1_0Link naar een externe pagina

PDOK 3D-Viewer

Net zoals bij de 2D datasets kun je de 3D Tiles ook bekijken in een viewer van PDOK. Hiervoor is de PDOK 3D-Viewer ingericht waarmee de 3D Tiles (data) bekeken kunnen worden. Zo kun je de gebouwen en terreinen vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Soms geen 3D data zichtbaar

Het kan zijn dat op sommige locaties geen of beperkte 3D data wordt getoond. In dat geval wordt alleen de achtergrondlaag getoond. Dit is bekend en heeft als oorzaak:

  • Vanuit bepaalde camera posities en wanneer er ver wordt uitgezoomd worden op sommige locaties geen data getoond. Het 3D component van de Viewer laat in dat geval om performance redenen de data niet of niet volledig zien (ook als er wel data is). Voor de beste gebruikerservaring adviseren wij daarom om niet te ver uit te zoomen. Dit toont het meeste volledige kaartbeeld en komt ook de performance ten goede.
  • De 3D Basisvoorziening Terrein van jaargang 2020 bevat helaas enkele datafouten. Er ontbreken in sommige situaties terreinobjecten of ze worden niet juist afgebeeld. Deze fouten worden hersteld bij jaargang 2021.

Om de gebruikerservaring te verbeteren zullen zowel de Viewer als de data steeds verder worden geoptimaliseerd om bovenstaande effecten te minimaliseren.

Vragen of feedback?

Iets aan PDOK laten weten over deze nieuwe 3D initiatieven? We ontvangen deze feedback graag!