PDOK innovatie

 

PDOK volgt de technische ontwikkelingen rondom het beschikbaar stellen van geodata op de voet! Belangrijk is en blijft voor PDOK om aan te sluiten bij bestaande standaarden en technieken die de afnemers gebruiken of verwachten. Hieronder de nieuwe ontwikkelingen waar PDOK mee bezig is. Wilt u meedenken of heeft u vragen? Dat is plezierig, neem dan contactLink naar een externe pagina op met PDOK.

3D Viewer en API

3D viewer  

Op het gebied van data is PDOK ook actief op innovaties als 3D-data.
Momenteel wordt de 3D data beschikbaar gesteld als downloads via PDOK. Gebruikers kunnen zowel landsdekkende 3D bestanden als deelgebieden downloaden. De data betreft de 3D basisvoorziening en 3D geluid.

3D Basisvoorziening (https://www.pdok.nl/3d-basisvoorzieningLink naar een externe pagina) bestaande uit:

  • 3D Basisbestand Volledig (bevat driedimensionale topografische objecten voor terreinen, water, wegen en gebouwen)
  • 3D Basisbestand Gebouwen (bevat driedimensionale topografische objecten voor gebouwen waarbij onderscheid is gemaakt in hoogtesprongen)
  • 3D Hoogtestatistieken Gebouwen (bevat tweedimensionale geometrieën van gebouwen met daarbij verschillende hoogtestatistieken)

3D Geluid (https://3dgeluid.kadaster.nl/3dgeluid/Link naar een externe pagina) bestaande uit:

  • 3D Geluid Bodemvlakken
  • 3D Geluid TIN/Hoogtelijnen
  • 3D Geluid Gebouwen (2D + hoogte)

Waar downloads al enige tijd beschikbaar zijn, richt PDOK zich momenteel ook op het beschikbaar stellen van 3D data via een 3D Viewer en een API.

PDOK data via OGC API’s

Veel data op PDOK wordt beschikbaar gesteld via OGC webservices. Om de data via PDOK ook voor techneuten met minder GEO/GIS kennis toegankelijk(er) te maken, zijn er door het Open Geospatial Consortium (OGC) nieuwe OGC standaarden ontwikkeld die zijn gebaseerd op moderne REST API’s. De nieuwe standaarden leunen op de opgedane kennis en ervaring van bekende webservices, waarmee ze ook voor GEO/GIS techneuten de voordelen blijven bieden die ze gewend zijn. Er zijn verschillende OGC API’s inzetbaar voor meerdere doeleinden (vergelijkbaar met de webservices). Een uitgebreide beschrijving van de OGC API familie is te vinden op: https://ogcapi.ogc.org/Link naar een externe pagina.

In 2022 heeft PDOK een eerste OGC API opgeleverd namelijk OGC API (vector) Tiles voor de BGT. Hiermee kun je als afnemer oneindig veel visualisaties zelf maken en deze integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties. PDOK wil in 2023 beginnen met het uitbreiden van het productportfolio door OGC API’s beschikbaar te stellen voor een aantal databronnen (naast de OGC webservices). Initieel zal de focus liggen op het inrichten van OGC API Tiles (Vector Tiles), maar ook op OGC API Features op bronnen als de BAG, BGT, BRT en DKK.

Kadaster innovaties

Kadaster innoveert door nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en processen te veranderen.
Hier Link naar een externe pagina vindt u voorbeelden van innovaties waar we trots op zijn, kunt u onze openbare datasets proberen en zelf experimenteren.