PDOK voor data-aanbieders

PDOK is hét platform voor hoge kwaliteit geodata in Nederland. Als eigenaar van een landsdekkende geografische (overheids)dataset kunt u gebruik maken van de diensten van PDOK om uw data als open data te ontsluiten en hiermee toegankelijk te maken voor het publiek.

PDOK levert standaard een aantal view- en downloadservices voor zowel vector- als rasterdata. Een overzicht en omschrijving van de producten die PDOK biedt is te vinden op deze paginaLink naar een externe pagina .

Bij het ontsluiten van uw data hanteert PDOK geldende open data standaarden (waaronder OGC standaarden) en aanvullende PDOK-specifieke vereisten. PDOK wil graag op een gestandaardiseerde manier data aangeleverd krijgen zodat deze geautomatiseerd en generiek verwerkt kunnen worden tot gestandaardiseerde services voor afnemers. Daarmee benaderen we elke dataset gelijk en niet als maatwerk. Hierdoor kan PDOK de kwaliteit van het platform waarborgen en de kosten zo laag mogelijk houden. Dit betekent dat de data die u aan PDOK aanlevert aan bepaalde eisen moet voldoen. Deze vereisten hebben we beschreven in onze aansluitvoorwaarden. Deze aansluitvoorwaarden kunnen verschillen afhankelijk van het type dataset. PDOK maakt hierbij onderscheid tussen drie verschillende type datasets:

Deze aansluitvoorwaarden zijn zowel van toepassing bij het ontsluiten van een voor PDOK nieuwe dataset, als voor de vernieuwing van een dataset (nieuw datamodel) die al door PDOK ontsloten wordt.

INSPIRE

Als u meer wilt weten over de verschillende type INSPIRE aanmerkingen verwijzen we u door naar de INSPIRE handreikingLink naar een externe pagina.

Validatieregels

Om direct door te gaan naar een overzicht van de technische specificaties waar PDOK Geopackages op valideert, kunt u doorgaan naar deze paginaLink naar een externe pagina.

Updates

Als u een dataset die al bij PDOK in beheer is wilt updaten (datamodel blijft gelijk) kunt u hierover meer lezen op deze paginaLink naar een externe pagina.