Aankondiging BGT-mutaties voor gebruikers

Op dit moment kunnen gebruikers via PDOK de BGT downloaden op basis van één of meerdere interessegebieden (https://www.pdok.nl/downloads/-/article/basisregistratie-grootschalige-topografie-bgt-). Bij het gekozen interessegebied downloadt men alle objecten inclusief objecthistorie. Een veel voorkomende gebruikerswens is om mutatiebestanden te kunnen downloaden zodat men alleen de gewijzigde objecten (was/wordt) ontvangt.

Om de zojuist genoemde reden is PDOK momenteel (in opdracht van het ministerie Infrastructuur en Milieu) bezig met het ontwikkelen van een API om de gewenste BGT-mutaties aan gebruikers te kunnen leveren. Verwacht wordt dat in januari 2018 een testversie inclusief specificaties en documentatie wordt gecommuniceerd zodat gebruikers de API kunnen testen en ons kunnen voorzien van feedback. Houd a.u.b. het forum van PDOK in de gaten voor deze communicatie. Het streven is om daarna z.s.m. feedback te verwerken en de API officieel beschikbaar te stellen.

Een aantal kenmerken van de API zijn het ophalen van dagelijkse mutaties via een persistente API. De mutaties gaan tot 31 dagen terug en zijn conform de huidige situatie in deelgebieden op te halen. Meer specificaties volgen in januari 2018, dus we willen verzoeken om uw vragen tot dan te bewaren.