Blog: BGT en BRT kaarten in jouw stijl met Vector tiles.

Mooi die topografische kaarten van de BRT en BGT via PDOK, maar kan ik deze kaarten ook een eigen opmaak geven? Gebruikers hebben ons regelmatig laten weten in hun viewer of website een kaart van de BGT of BRT te willen tonen die, er net even iets anders uitziet. Een andere kleur voor de wegen? Een onderscheidende kleur blauw voor meren en rivieren? Ook horen we van gebruikers, dat bestaande BGT of BRT kaartstijlen teveel om aandacht vragen in combinatie met hun eigen kaarten.

Afbeelding van vector tiles

Veel van de BGT en BRT kaarten worden momenteel via online services uit plaatjes (PNG of JPEG) opgebouwd, die van tevoren zijn gemaakt. Het is daarom niet mogelijk om de stijl van de kaart on-the-fly aan te passen. Dan maar geen eigen stijl? Of investeren we in een extra stijl, waarbij we de plaatjes van tevoren maken? Nee! Er is namelijk nu iets nieuws beschikbaar via PDOK en dat zijn Vector Tiles. Dit is een alternatieve technologie op basis van WebGL en wordt bijvoorbeeld ook in Google Maps toegepast. Deze technologie biedt de mogelijkheid om zelf een stijl on-the-fly mee te geven.

Voordelen van Vector Tiles

Vector Tiles zijn geen statische PNG of JPEG kaarten, maar vectorbestanden. Deze bestanden zijn kleiner en bestaan uit (vector) informatie. Deze vector informatie wordt gebruikt om de kaart een stijl mee te geven, waardoor de kaart naar wens kan worden aangepast. Water kan een andere tint blauw zijn, gras een andere tint groen en alle wegen geel. Je kunt ook kiezen om straatnamen wel of niet te tonen. Zo ben je niet langer beperkt tot één opgemaakt kaartstijl. Meer informatie is te vinden op het forum van PDOKLink naar een externe pagina (inclusief verwijzing naar documentatie naar GitHub).

Ok, dus een eigen stijl is het enige voordeel?

Een ander voordeel van Vector Tiles is, dat je zelfs met je neus op de kaart nog steeds een hele mooi kaart ziet. Ook op Retina-schermen van tablets en smartphones blijft het kaartbeeld scherp. Vector Tiles worden, net zoals de huidige PDOK services, online geserveerd. De brondata komt direct van de bronhouder. De kaarten blijven actueel en betrouwbaar. Daarnaast kun je kaartobjecten eenvoudig filteren. Wat laat je wel of niet zien op de kaart? Zo kun je in bestaande kaarten enkel wegen of huizen te laten zien.

Het klinkt goed! Stap ik meteen over?

Vector tiles is een nieuwe technologie in de geo-sector. Steeds meer GIS-pakketten en JavaScript-bibliotheken voor interactieve kaarten ondersteunen Vector Tiles. Gezien de vele voordelen en opmars van Vector Tiles hebben het KadasterLink naar een externe pagina, WebmapperLink naar een externe pagina en PDOKLink naar een externe pagina in opdracht van het ministerie van BZK hard gewerkt om de topografische kaarten van de BRT en BGT als Vector Tiles beschikbaar te stellen via PDOK.

Interesse?

Neem een kijkje in onze demo viewerLink naar een externe pagina. Vragen of feedback ontvangen wij graag op het forum van forum van PDOKLink naar een externe pagina.