Case: Groene Daken Kansenkaart

Data spreken niet zomaar voor zich; men denkt eerder in plaatjes dan in woorden of cijfers.

Afbeelding van het centrum van Amsterdam

De kracht van datavisualisatie

Data spreken niet zomaar voor zich; men denkt eerder in plaatjes dan in woorden of cijfers. Het is daarom een enorme verrijking om gebruik te maken van een interactieve kaart, waarmee grote hoeveelheden data kunnen worden samengevat in één figuur. Dit helpt niet alleen bij het inzichtelijk maken van mogelijkheden, maar vertelt ook een verhaal, laat trends zien en highlight patronen.

De kracht van interactieve kaarten

De wereld om ons heen verandert continu. Van waar winkels zijn, burgers wonen en bedrijven starten tot waar klimaat verandert, verkeer rijdt en huizen worden gebouwd. Door complexe data met elkaar te combineren en te visualiseren in een interactieve kaart worden mogelijkheden inzichtelijk gemaakt. Zo kunt u ineens zien waar de verkeersdoorstroom kan worden verbeterd, in welke wijken er woningen kunnen worden gebouwd, op welke daken zonnepanelen kunnen worden geplaatst en ga zo maar door. Door hier strategisch op in te spelen kunnen kansen worden benut. Een interactieve kaart is dan ook van grote waarde voor personen, bedrijven én de samenleving als geheel.

Groene Daken Kansenkaart

Een voorbeeld van een interactieve kaart is de Groene Daken KansenkaartLink naar een externe pagina. Het datatechnologiebedrijf Matrixian Public Link naar een externe paginaheeft deze kaart ontwikkeld voor gemeenten, zodat ze eenvoudig kunnen zien welke daken er geschikt zijn voor een groen dak (duurzaam dak).

Voorbeeld van de Groene Daken Kansenkaart

De Groene Daken KansenkaartLink naar een externe pagina is tot stand gekomen door verschillende openbare datasets met elkaar te combineren, zoals het Actuele Hoogtebestand Nederland (AHN) en de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van PDOK. Door deze datasets te integreren en te modelleren ontstaat er een meerwaarde. Pand eigenschappen als hoogte, type dak en bouwjaar zijn gekoppeld aan de omgevingsfactoren waterniveau (na regenval), mate van hittestress en zoninstraling waardoor er voor elk dak een optimale invulling kan worden gegeven: een modern plat dak in een waterstress gebied is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een groen dak met waterbergende kwaliteiten en een oud schuin dak met goede zoninstraling leent zich uitstekend voor zonnepanelen. Via de Groene Daken KansenkaartLink naar een externe pagina kunnen gemeenten eenvoudig per dak zien welke duurzame dak optie het meest haalbaar, rendabel en voordelig is, waardoor milieudoelstellingen kunnen worden behaald.

Matrixian Map

In de wereld van Big Data zijn interactieve kaarten van “Big Importance”. Ze zijn nodig voor het begrijpelijk maken van complexe analyses, het inzien van nieuwe kansen en het nemen van datagestuurde beslissingen. Via Matrixian MapLink naar een externe pagina levert Matrixian Public Link naar een externe pagina op maat gemaakte interactieve kaarten die naadloos aansluiten op een specifieke wens van de afnemer. Met de grote hoeveelheid consument-, vastgoed-, mobiliteits- en logistieke data in huis kunnen ze zeer omvangrijke kaarten ontwerpen. Of het nu gaat om een kaart die uw (potentiële) klanten laat zien, aantoont op welke daken zonnepanelen kunnen worden geplaatst of aanduidt wanneer winkelgebieden bevoorraad kunnen worden, met hun kennis over personen, huishoudens, bedrijven en objecten is vrijwel alles mogelijk!

Interesse?

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met Matrixian PublicLink naar een externe pagina.