Dataset Stedelijk Water van RIONED nu doorontwikkeld

Stichting RIONED heeft haar dataset met thema Stedelijk Water (Riolering) door PDOK verder laten ontwikkelen. Dit is gebeurd op basis van feedback en wensen van gebruikers. De dataset bevat nu meer informatie (nieuwe objecttypen), is mooier (de opmaak van kaartlagen is verbeterd) en toont de informatie duidelijker (iedere laag heeft een legenda op maat). Bovendien wordt er nu ook een Atom downloadservice (GeoPackage) beschikbaar gesteld. En misschien wel de grootste verandering is de uitbreiding met kaartlagen met aansluitingen en aansluitleidingen. De verbeteringen zijn in de nieuwe GWSW-versie 1.6 opgenomen. De bijgewerkte documentatie en GIS stijlen (SLD’s) zijn beschikbaar op https://apps.gwsw.nl/item_geoLink naar een externe pagina. Gebruikers wordt gevraagd over te stappen op nieuwe URL’s van PDOK.

Controle aanleveringen

Het aantal gemeenten en waterschappen dat de data aanlevert voor de betreffende services via PDOK neemt gestaag toe en de data en services via PDOK worden meer en meer toegepast. PDOK publiceert deze vernieuwde dataset in haar toekomstvaste omgeving, die bij aanlevering de datasets strenger dan voorheen controleert, met name op juiste geometrieën van objecten en vlakken. Mocht er een fout in de dataset van een gemeente of waterschap geconstateerd worden, dan ontvangt betreffende overheid daarover bericht van Stichting RIONED.

Nieuwe URL’s

De data is vanaf heden opvraagbaar via PDOK via de volgende URL’s:

  • WMS: https://service.pdok.nl/rioned/beheerstedelijkwater/wms/v1_0?request=GetCapabilities&service=WMS
  • WFS: https://service.pdok.nl/rioned/beheerstedelijkwater/wfs/v1_0?request=GetCapabilities&service=WFS
  • Atom downloadservice: https://service.pdok.nl/rioned/beheerstedelijkwater/atom/index.xml

Oude URL’s

Om de overstap naar de doorontwikkelde dataset met bijbehorende services zo soepel mogelijk te laten verlopen voor applicaties, zullen de oude URL’s van de WMS en WFS nog een half jaar beschikbaar zijn, namelijk tot 06-10-2023. Het betreft de volgende URL’s:

  • WMS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/rioned/gwsw/wms/v1_0?&request=GetCapabilities&service=WMS
  • WFS: https://geodata.nationaalgeoregister.nl/rioned/gwsw/wfs/v1_0?&request=GetCapabilities&service=WFS

Zo geven we softwareontwikkelaars en -gebruikers tijd om naar de nieuwe dataset over te stappen.