Live: Terugmeldingen Luchtvaartobstakels WMS & WFS

Vanaf 6 april 2023 is het mogelijk om meldingen te doen op luchtvaartobstakels, ook wel aeronautische obstakels (AERO) genoemd. Dit zijn alle objecten van 15 meter en hoger die een gevaar kunnen opleveren voor de vliegveiligheid van bijvoorbeeld laagvliegende trauma-, politie- en defensiehelikopters.

Zo’n melding kan gemaakt worden via https://www.verbeterdeluchtvaartkaart.nlLink naar een externe pagina of de Terugmelding APILink naar een externe pagina. De WMS en WFS tonen real-time alle meldingen die zijn gemaakt en de status van de meldingen. Ook bevat het een indicatief hoogteveld dat is opgegeven door de melder.

Alle meldingen worden beoordeeld door het Kadaster. Als de melding correct is, wordt dit aangepast in de obstakelregistratie en verwerkt in diverse luchtvaartkaarten. Dit is ook weer terug te zien op https://www.verbeterdeluchtvaartkaart.nlLink naar een externe pagina. Verbeter de Luchtvaartkaart en deze webservices zijn ontwikkeld door het Kadaster in opdracht van het Ministerie van Defensie, in samenwerking met de luchtvaartpolitie en ANWB Medical Air Assistance.

De services zijn te benaderen via de volgende URL's:
WMS:
https://service.pdok.nl/defensie/luchtvaartobstakels/terugmeldingen/wms/v1_0?request=getCapabilities&service=WMSLink naar een externe pagina

WFS:
https://service.pdok.nl/defensie/luchtvaartobstakels/terugmeldingen/wfs/v1_0?request=getCapabilities&service=WFSLink naar een externe pagina