Migratie PDOK Locatieserver naar het nieuwe PDOK platform afgerond

De PDOK Locatieserver is gemigreerd naar het nieuwe 3G platformLink naar een externe pagina van PDOK. Hiermee blijven we ook in de toekomst een betrouwbare en optimale dienstverlening bieden. Het toevoegen van nieuwe data of functionaliteiten is geen onderdeel geweest van de werkzaamheden.

Wat is er gewijzigd?
Als gevolg van de migratie zijn de API's beschikbaar via nieuwe URL’s:

Suggest:                        https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/suggestLink naar een externe pagina
Lookup:                          https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/lookup
Free:                                https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/free
Reverse Geocoder:       https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/reverseLink naar een externe pagina

De API’s worden gepubliceerd volgens de Open API Specificatie op https://api.pdok.nl/bzk/locatieserver/search/v3_1/ui/Link naar een externe pagina. Hiermee zijn de mogelijkheden van de Locatieserver API’s (input en output) gedocumenteerd, waardoor afnemers snel inzicht in de mogelijkheden en resultaten krijgen. Voor PDOK betekent dit een gestandaardiseerde manier van bevragingen, wat de impact van onderhoud aan de PDOK Locatieserver een stuk vermindert.

Afnemers van de Locatieserver wordt met klem gevraagd om binnen 6 maanden over te stappen op de nieuwe URL’s zoals hierboven beschreven. Oude URL’s te beginnen met https://geodata.nationaalgeoregister.nl (verschillende versies) komen op 2 augustus 2023 te vervallen.

De nieuwe API’s bieden geen mogelijkheid meer om naast JSON ook XML als output formaat op te geven. Het aantal bevragingen van XMLten opzichte van JSON was zeer gering en vraagt veel onderhoud.

Ook zijn er twee extra velden geïntroduceerd in de output van de API’s, wat naar verwachting weinig impact tot gevolg heeft.

Heeft u vragen of opmerkingen dan horen we dat graag!