Nieuwe release van het Nationaal Georegister (NGR)

Op 14 oktober 2020 heeft PDOK release versie 3.10.4 van het Nationaal Georegister (NGR) uitgerold. In deze release wordt versie 2.1.0 van de metadata profielen ISO 19115 en 19119 ondersteund. Meer informatie over de Nederlandse metadata profielen versie 2.1.0 kunt u vinden via https://docs.geostandaarden.nl/md/mdprofiel-iso19115/Link naar een externe pagina voor datasets en via https://docs.geostandaarden.nl/md/mdprofiel-iso19119/Link naar een externe paginavoor services.

Een beschrijving van de wijzigingen van metadata profiel versie 2.1.0 tov versie 2.0 kunt u vinden op https://www.geonovum.nl/over-geonovum/actueel/consultatie-nieuwe-versies-metadata-profielen-voor-datasets-en-servicesLink naar een externe pagina.

Als u via https://www.nationaalgeoregister.nlLink naar een externe pagina de website opstart dan vindt u daar de nieuwe versie. Het NGR is geënt op het Enterprise model van GeoCat waarbij we gebruik maken van de standaard GeoNetwork- en NL skin functionaliteit.

Validatie

Voor deze release maakte NGR gebruik van de schematron validatieregels die door Geonovum opgesteld en onderhouden worden voor INSPIRE en Nederlands metadata profiel. Geonovum heeft geadviseerd om per 1 september 2020 de voor INSPIRE aangemerkte metadata te valideren tegen de Europese INSPIRE validatoren. Voor meer informatie hierover zie https://wiki.geonovum.nl/index.php?title=ValidatieLink naar een externe pagina.

Om bovengenoemde reden is de validatie in het NGR aangepast. Met de import- en harvest functionaliteit kan men valideren tegen het Nederlandse metadata profiel. Bij de edit functionaliteit kunt u selecteren wat u wilt valideren. Hierbij is het mogelijk om de metadata te valideren tegen het Nederlandse metadataprofiel en om deze te valideren tegen de Europese validatoren.

Vragen

Meer informatie over hoe deze nieuwe functionaliteit werkt en welke andere functionele wijzigingen doorgevoerd zijn, kunt u vinden in de Release notes.

Als u inhoudelijke vragen heeft over het invullen van de metadata of over de nieuwe metadata profielen kunt u terecht bij de helpdesk van Geonovum:  geostandaarden@geonovum.nl.

Als u vragen heeft over de nieuwe functionaliteit van NGR dan kunt u terecht bij het PDOK Klant Contact Center.