PDOK lanceert de BGT Vector Tiles (OGC API) 1.0 versie

Vandaag, tijdens de Grote Geodata Experience op 12 september 2023, lanceert de BGT de 1.0 versie van de BGT Vector Tiles, waar aanpassingen en verbeteringen zijn aangebracht ten opzichte van de vorige (0.1) versie. Deze 1.0 versie voldoet nu volledig aan de definitieve OGC specificaties. Met de BGT Vector Tiles (OGC API Tiles en Styles) kan je veel informatie vinden over de BGT objecten en is het mogelijk om zelf visualisaties te maken die je kan integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties.

PDOK verzoekt gebruikers zo spoedig mogelijk over te stappen naar de nieuwe versie. De oude versie blijft nog 6 maanden beschikbaar en gaat uit productie op 12 maart 2024. Gebruik vanaf vandaag de BGT Vector Tiles (OGC API) 1.0.

Wat zijn de wijzigingen in de 1.0 versie ten opzichte van de 0.1 versie?

Deze nieuwe versie is volledig conform specificatie gerealiseerd, zie voor meer informatie de conformance APILink naar een externe pagina op de BGT landingspagina. Op de website van PDOK zijn de Vector TilesLink naar een externe pagina en de OGC API’s toegelicht. De OGC API Tiles zijn beschikbaar gesteld in RD zoomlevel 12. Dit betekent dat er rekening gehouden moet worden met kwaliteitsverlies, zodra je de tiles gaat oprekken naar andere zoomlevels. De wijzigingen zijn:

  • Dagelijkse updatefrequentie, bijgewerkt voor 12:00 de volgende dag.
  • Beschikbaar in de projecties RD, Webmercator en ETRS89.
  • Beter vindbaar via landingspagina in HTML en te vertalen in het engels.
     


 

Waar kan je de BGT Vector Tiles versie 1.0 (OGC API) vinden?

De BGT Vector Tiles zijn te vinden via PDOK dataset paginaLink naar een externe pagina of direct door naar de BGT landingspaginaLink naar een externe pagina te navigeren. Gebruik je de landingspagina als startpunt, dan zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie waaronder de BGT OGC API TilesLink naar een externe pagina en BGT OGC API StylesLink naar een externe pagina. Via deze linkLink naar een externe pagina is de landingspagina ook in het Nationaal Georegister opgenomen. Om afnemers de mogelijkheden van de BGT Vector Tiles te tonen is de PDOK Vectortile viewerLink naar een externe pagina beschikbaar.
 

Toekomstige ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API’s. Behalve de BGT en de BAG heeft PDOK de ambitie om OGC API’s voor alle data-aanbieders beschikbaar te stellen. Hiervoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Ook ontwikkelingen van de resterende OGC API specificaties zijn onderdeel van toekomstige ambitie. Aankondiging van verbetering en vernieuwing vindt via de gebruikelijke kanalen (websiteLink naar een externe pagina, attenderingsserviceLink naar een externe pagina, GeoForumLink naar een externe pagina en XLink naar een externe pagina) plaats.

Deel je je ervaringen met ons via het Geoforum?