PDOK viert goedbezocht lustrumfeest

Op 28 juni jl. vierde PDOK samen met 150 aanwezigen haar vijfjarig bestaan. In het Oude Magazijn in Amersfoort startte dagvoorzitter Noud Hooyman (hoofd Beleid Geoinformatie bij BZK) direct een PDOK hit-teller af die het realtime gebruik van de PDOK webservices toonde, en de bijbehorende hoeveelheid data. Aan het einde van de middag ging deze teller over de 11 miljoen hits heen. Rob van de Velde interviewde Dorine Burmanje (bestuursvoorzitter Kadaster) en Hans Tijl (directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij BZK) over wat PDOK in achterliggende jaren presteerde en welke rol het in de nabije toekomst zal (kunnen) gaan vervullen.

Vervolgens wisselden een aantal presentaties over mooie praktijkcases elkaar af, onder andere van Erwin van Mierlo (CBS), Edward Mac Gillavry (Webmapper) en Joop Vanderheiden (RCE). Klik hier voor het volledige programma, en hier voor de presentatie.

 

Tijdens dit lustrum reikte Steven Luitjens (directeur Informatiesamenleving en Overheid bij BZK) aan Dorine Burmanje een API-certificaat uit voor de wijze waarop het Kadaster Dataplatform API’s vervaardigt, die ook voldoen aan de internationale standaard. Deze werkwijze wordt aan de Nederlandse overheden als standaard voorgehouden. Een mooie erkenning van het belang van deze OpenAPI Specification 3.0. Het is ook een erkenning dat het Kadaster Data Platform met het leveren van API's conform deze standaard de juiste weg is ingeslagen. PDOK zet deze ontwikkeling verder voort, ook in het kader van de Omgevingswet, en ook in het Kennisplatform API's samen met de partners Geonovum, KvK, VNG Realisatie en Forum Standaardisatie.

Verder lanceerde Dorine Burmanje de nieuwe PDOK-website in nieuwe huisstijl, en maakte Steven Luitjens de nieuwe PDOK-promotiefilm wereldkundig.

De levendige presentatie van Erwin Folmer over linked data en bier was een uitstekende introductie op de borrel. Hij demonstreerde hoe je met een combi van data een brouwerijtijdreis kunt maken. Bij vertrek kreeg elke bezoeker tenslotte een flesje speciaal voor PDOK gebrouwen bier mee.