Vector Tiles BRT en BGT via PDOK

De voordelen van Vector Tiles: Flexibele stijl, compact formaat en onbeperkte zoomniveaus

Tot voor kort zijn de topografische kaarten van de BRT en BGT enkel beschikbaar via de traditionele viewservices zoals TMS en WMTS. Deze viewservices hebben als nadeel dat je weinig of geen opties hebt om de kaarten zelf te stylen. Om die reden is er de afgelopen periode hard gewerkt aan het beschikbaar stellen Vector Tiles voor de BRT en BGT.

Vector Tiles

Bij Vector Tiles worden in tegenstelling tot de traditionele viewservices geen PNG of JPEG kaarten maar vectorbestanden teruggeven. Vector bestanden zijn klein en bevatten (vector) informatie die gebruikt wordt om aan een kaart een (eigen) stijl mee te kunnen geven. Het is ook mogelijk om objecten zoals wegen of gebouwen wel of niet te tonen op de kaart en er is geen restrictie voor wat betreft zoomniveaus.

BGT en BRT Vector Tiles via PDOK (bèta)

Gezien de vele voordelen hebben het Kadaster, Webmapper en PDOK in opdracht van het ministerie van BZK de handen in één geslagen om Vector Tiles van de BRT en BGT aan u beschikbaar te kunnen stellen. Om het afnemers makkelijker te maken, is er een voorbeeldstijl beschikbaar die u één op één kunt overnemen en verder uitbreiden naar wens. Hiermee kunt u één of meerdere kaarten op basis van de BRT en BGT maken. Deze stijl, de URL’s en meer technische informatie zijn te vinden op: https://github.com/PDOK/vectortiles-bgt-brt. Aan nog meer gedetailleerde documentatie wordt momenteel gewerkt. Dit zal op korte termijn op GitHub verschijnen.

De Vector Tiles worden nog niet dagelijks bijgewerkt en als bèta beschikbaar gesteld. Deze bèta bevat op de zoomniveau’s 16 en 17 overigens uitsluitend de BGT van de steden Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn en Utrecht. Dit in verband met de omvang van de data. Er zijn dus nog enkele zaken die niet uitontwikkeld zijn. We ontvangen graag uw feedback.