Versnelde (cloud) migratie PDOK met nieuwe URL’s

Het is u wellicht niet ontgaan: PDOK is volop bezig om services en API’s te migreren naar haar nieuwe 3G platform in de cloud. Deze migratie is nodig omdat het nieuwe platform ingericht is op de toekomst, waaronder de toenemende groei in gebruik en verwerken van data. Inmiddels is ongeveer een derde van de services en API’s gemigreerd naar het nieuwe PDOK platform. Bij deze migratie verandert PDOK de URL’s en dat heeft impact op u als afnemer. Helaas is deze verandering onvermijdelijk gebleken; we zien gelukkig veel medewerking tot dusver waarvoor we graag onze dank uitspreken! Services die op het nieuwe platform draaien, zijn overigens te herkennen doordat ze beginnen met https://service.pdok.nl of https://api.pdok.nl (in plaats van https://geodata.nationaalgeoregister.nl).

PDOK wil dit kwartaal het tempo van migreren omhoog schroeven en via dit bericht afnemers van PDOK hierover informeren. PDOK streeft er naar om, behalve nieuwe URL’s, de gevolgen en inspanningen voor afnemers tot een minimum te beperken. Een groot gedeelte van de datasets zal 1 : 1 gemigreerd worden, maar er zal in opdracht van een data-aanbieder in sommige gevallen ook vernieuwing doorgevoerd worden; die kan tot impact bij de afnemer leiden (bijv. ander outputformaat of datamodel). Mocht er onverhoopt toch iets niet of op een andere manier werken dan voorzien, dan verneemt PDOK dat graag!

Communicatie

Uiteraard zal PDOK de afnemers nauwkeurig op de hoogte houden van de vorderingen rondom de dataset-migratie. Periodiek komt er berichtgeving waarin wordt vermeld welke datasets ‘over zijn’, wat hun nieuwe endpoints zijn en wanneer de oude URL’s definitief uit productie gaan. Afnemers krijgen bij zo’n uitfasering conform het reguliere proces zes maanden de tijd om over te stappen naar de nieuwe URL’s. Bovenstaande info zal overzichtelijk worden weergegeven op de speciaal hierop ingerichte releasepaginahttps://www.pdok.nl/releases1 van PDOK, zodat u te allen tijde over de benodigde informatie kunt beschikken. Verder zal PDOK op het Geoforum hiervoor ook een topic aanmaken.

Tip: abonneer u op de PDOK attenderingsservice. Dan ontvangt u elke ontwikkeling op dit vlak in uw eigen Inbox. Voor aanmelding voor deze nieuwsbrief per email klikt u hierhttps://www.pdok.nl/attenderingsservice.

Vragen

Wanneer u (technisch-inhoudelijke) vragen heeft naar aanleiding van dit bericht kunt u rechtstreeks met PDOK contacthttps://www.pdok.nl/contact opnemen. Ook zal op het Geoforum een topic over deze migratie beschikbaar komen.
PDOK hoopt op uw begrip en support om deze noodzakelijke migratie tot een succes te maken.

Graag wenst PDOK u tot slot een goed en gezond 2022!

Met vriendelijke groet,
Het PDOK team