Wijzigingen SPARQL endpoints

Bij het PDOK dataplatform bieden wij SPARQL endpoints aan om linked datasets te bevragen. In mei voert het dataplatform wijzigingen door aan haar diensten. Onderdeel daarvan is dat de SPARQL endpoints worden gemigreerd naar een nieuwe database. Hierdoor wordt de service toekomstbestendiger en kunnen we op termijn nieuwe functionaliteit aanbieden.

Wat verandert er?

  • Er komen nieuwe specifieke SPARQL endpoints per dataset. Voor de BAG, BRT en BRK -DKK wordt dat *.basisregistraties.overheid.nl/sparql. Deze specifieke endpoints vervangen het data.pdok.nl/sparql endpoint en hebben als voordeel dat we de stabiliteit beter kunnen garanderen.
  • De nieuwe SPARQL endpoints bieden voorlopig geen GeoSPARQL aan. We werken aan een oplossing, maar het kan zijn dat bepaalde query’s tijdelijk niet werken.
  • Vanwege beveiligingsrisico’s is het vanuit de SPARQL endpoints die wij hosten niet meer mogelijk om een federatieve query op te zetten, onze SPARQL endpoints kunnen wel in een federatieve query geïnitieerd vanuit een andere endpoint ingezet worden.
  • De Yasgui SPARQL editor met voorgedefinieerde query’s is voortaan te vinden op pdok.nl/sparqlviewer. De oude webpagina data.pdok.nl/sparql vervalt.

Wat betekent dit voor u?

In query’s die gebruik maken van onze SPARQL endpoints is het van belang de oude endpoints te vervangen door de nieuwe specifieke endpoints per dataset. Vanaf 26 mei zijn de nieuwe SPARQL endpoints te benaderen. Tot 30 juni zijn de oude endpoints beschikbaar.

Heeft u vragen of opmerkingen neem dan contact op via dataplatform@kadaster.nl .