Nationaal Georegister (NGR)

Het Nationaal GeoregisterLink naar een externe pagina (NGR) is de catalogus van geodatasets in Nederland. Metadata in NGR die ook is aangemerkt voor INSPIRE wordt geharvest door de INSPIRE thematic viewer. Voor Europa is de INSPIRE thematic viewer de toegangspoort naar de nationale INSPIRE-data. PDOK beheert de functionaliteit van het NGR en de data aanbieders zijn verantwoordelijk voor de inhoud van hun metadata die in het NGR ontsloten wordt. Naast metadata van de PDOK geo services en downloads vind je hier meer dan 7000 records. De metadata uit NGR met een open gebruikerslicentie is ook te vinden op data.overheid.nlLink naar een externe pagina.

Metadata

Wie bepaalde geodata zoekt, kan deze snel filteren op onderwerp, organisatienaam en andere zoekfilters. De metadata bevat vrijwel altijd service URL’s waarmee de data direct te raadplegen, te bevragen en te downloaden is. Ook is met een eigen zoekclient de centrale catalogus van het Nationaal Georegister aan te roepen.

Voor wie

Het Nationaal Georegister richt zich op de professionele gebruiker. Dit kan een specialist zijn op zoek naar datasets, services of andere geo-informatie elementen. Maar ook een ontwikkelaar, die een website of applicatie ontwikkelt en daar geo-informatie voor zoekt.

Interoperabiliteit

De gegevens in het Nationaal Georegister voldoen aan de internationale INSPIRE standaarden en de Nederlandse profielen voor metadata, catalogus- en geo-informatie uitwisselingsprotocollen. De metadata wordt aangeleverd door de aanbieders van geo-informatie in Nederland. Dit zijn alle overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven.

Start pagina van NGR