PDOK-dataplatform - innovatie

Het PDOK-dataplatform volgt de technische ontwikkelingen rondom de geoservices op de voet! Belangrijk is en blijft voor PDOK om aan te sluiten bij de techniek die de afnemers gebruiken.

Hieronder de nieuwe ontwikkelingen waar PDOK nu mee bezig is.

Nieuwe ontwikkelingen

WFS 3.0

PDOK heeft de ambitie om uit te groeien tot een open platform voor alle (soorten) geodata. In OGC-verband wordt hard gewerkt aan REST-versies van OGC services. PDOK experimenteert met WFS 3.0 conforme API’s, bij voorkeur ook weer in combinatie met INSPIRE data. WFS 3.0 maakt geodata gestructureerder beschikbaar voor developers en met implementatie bij PDOK wordt de adoptie van WFS 3.0 in Nederland gestimuleerd.

Vector Tiling

Vector Tiling is een relatief nieuwe standaard voor het leveren van verbeeldingen. PDOK levert een vector tiling set van de Ruimtelijke plannen data voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet. We verwachten hiermee een bijdrage te leveren aan het verder op de kaart zetten van Vector Tiling, er zelf ook meer ervaring mee op te doen en hopelijk daarna steeds meer datasets ook beschikbaar te stellen via Vector Tiles naast de WMS en WMTS services.

3D

Op het gebied van data richt PDOK zich op innovaties als 3D data. Met 3D is al geëxperimenteerd in een high5-sessie bij het Kadaster, hierbij kijken we naar 3D geodata.