PDOK Downloads

PDOK heeft voor een groot aantal datasets downloads beschikbaar. Gedownloade bestanden kunnen offline gebruikt worden in een GIS-applicatie. De downloads worden standaard geleverd in een gecomprimeerd (zip) formaat.

Data-downloads hebben een ander gebruiksdoel dan geoservices, werken met online bevragingen waarbij een subset van de data geserveerd wordt: telkens wanneer de gebruiker navigeert op een kaart zullen nieuwe gegevens geladen worden. Een ander onderscheid is de omvang van de data: Data–downloads zijn groot terwijl bij het online bevragen van de geoservices relatief weinig data bevraagd wordt. Een uitzondering is de WFS response paging functionaliteit. Bij response paging wordt met 1 bevraging de complete dataset opgevraagd. Meer informatie over WFS response paging: Https://www.pdok.nl/how-to-faq1Link naar een externe pagina.

Men zou een vergelijking kunnen maken tussen het kijken van een film op live televisie (Geo service) en het laden en bekijken van een film via DVD (Data download).

Downloads zijn bij PDOK beschikbaar via twee mechanismen:

  • kaartblad selectie functie
  • directe download / ATOMfeed:
    • Via Atomfeeds / met een Reader worden de download locaties getoond

Selectie functie BGT
Voorbeeld selectie functie BGT

 

Directe download
Voorbeeld van directe downloads