Over de PDOK Viewer

De PDOK Viewer is een vindplaats van (overheids)data beschikbaar via PDOK. De (mobiel vriendelijke) viewer inspireert gebruikers tot het afnemen van data via PDOK. De PDOK Viewer toont viewservices (WMS, WMTS en OGC API Tiles) met bijbehorende lagen.

Zoeken op locatie

Er kan gezocht worden op zowel locaties als coördinaten om vervolgens naar de locatie van de zoekopdracht op de kaart te gaan. Achter deze zoekfunctie schuilt de PDOK Locatieserver (RESTful API’s) waarmee gezocht kan worden op gegevens uit verschillende overheidsregistraties (bijvoorbeeld adressen, percelen en rijkswegen). Indien gewenst kan er ook gezocht worden op RD-coördinaten (EPSG:28992).

Zoek op service/lagen

Er kan op PDOK services en/of lagen worden gezocht. Denk aan het zoeken naar services of lagen zoals wijken of buurten of gebouwen of fietsroutes. Meer informatie of zelf aan de slag met de service? Klik dan op het om naar de metadata van de service in het Nationaal Georegister (NGR) te gaan.

Tonen van services/lagen

Het is mogelijk om meerdere lagen aan/uit te zetten en deze over elkaar heen te tonen (laatst gekozen laag boven). Informatie van een object kan opgevraagd worden indien beschikbaar in de service door op de kaart op een object te klikken. Veel services van PDOK hebben een legenda, deze zijn te vinden in het actieve kaartlaag scherm.

Meten

Met behulp van de meetgereedschap-tool kun je meten in de RD-projectie (EPSG:28992). Zo kun je lijnen en polygonen meten en indien gewenst de zoekopdracht wissen en opnieuw starten.

Deel de kaart

Je kunt de URL van de kaart delen. Kies één of meerdere services en lagen en zoek 'of zoom' naar een locatie, bekijk eventueel objectinformatie en kopieer vervolgens de link van de URL naar je klembord. Hiermee kun je ook anderen inspireren om PDOK services in te zien en deze vervolgens zelf te gaan gebruiken.

Bij het delen van de kaart is gekozen voor een oplossing waarbij de deelbare link zo lang als mogelijk de gewenste services/lagen zal laten zien. Omdat zowel services als lagen en metadata aan verandering onderhevig zijn, kan PDOK echter geen garanties afgeven over de duur van deze periode. Mocht zo’n verandering zich voordoen, zal er een foutmelding worden teruggeven. We adviseren in dat geval om, indien de service en/of lagen nog wel beschikbaar zijn, een nieuwe link aan te maken.

Geïnspireerd? Bekijk (of ga terug naar) de nieuwe PDOK ViewerLink naar een externe pagina.

voorbeeld van de PDOK viewer