Waterschapsdata via PDOK

Juni 2023

De waterschappen van Nederland beheren heel veel geodata. Verschillende overheidsorganisaties, de politie, ingenieursbureaus, universiteiten en particulieren willen of moeten deze gegevens gebruiken voor hun eigen processen. PDOK is sinds enkele jaren het platform voor het ontsluiten van open geodata van de waterschappen.

Het Waterschapshuis is de verbindende regie- en uitvoeringsorganisatie voor de 21 waterschappen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Ze zorgt er onder meer voor dat externe gebruikers toegang krijgen tot open waterschapsdata. Zo hoeft niet elk waterschap zelf het wiel uit te vinden. Tien jaar geleden, bij de start van PDOK, was het vanwege het toenmalige bestuurlijke krachtenspel nog niet haalbaar voor de waterschappen om deel te nemen aan het PDOK-programma.

Berend ten Brinke en Guus Huls, beiden verbonden aan het Waterschapshuis, leggen uit dat toen is gekozen voor een pragmatische aanpak. “We hebben een eigen waterschapsvoorziening laten bouwen, maar hebben voor het geogedeelte wel de informatie-architectuur van PDOK overgenomen. In 2018 konden we daardoor eenvoudig overstappen op gegevenslevering via PDOK. In onze ogen is dat namelijk dé voorziening waar mensen informatie over kaarten zoeken. Wij kunnen zien dat de data veel geraadpleegd worden, maar door het open karakter van PDOK weten we helaas niet door wie. Ook krijgen we via PDOK wel eens vragen van gebruikers over onze data doorgespeeld, maar of iedereen die de data gebruikt en tevreden is, horen we niet.”

Logo van het waterschapshuis