3D downloadpagina vernieuwd

Per 20 december 2023 is er een vernieuwde 3D downloadpagina beschikbaar. Daarnaast is het assortiment uitgebreid met meer producten. Alle producten kunt u vrij downloaden en gebruiken in uw eigen omgeving of (GIS) applicatie.

Op 25 oktober dit jaar heeft PDOK reeds gecommuniceerdLink naar een externe pagina over de 3D-ViewerLink naar een externe pagina en over het zelf gebruiken van de 3D Tiles via de OGC APILink naar een externe pagina. Ook het Digitaal Terrein Model (DTM) is inmiddels via deze API te gebruiken.

De 3D downloadpagina is te benaderen via https://3d.kadaster.nl/basisvoorziening-3d/Link naar een externe pagina.

Nieuwe producten

Naast de reeds lange tijd beschikbare 3D Basisvoorziening bestanden (Basisbestand Gebouwen, Basisbestand Volledig en Hoogtestatistieken Gebouwen) is het nu ook mogelijk om de volgende bestanden te downloaden:

  • 3D Tiles Gebouwen
  • 3D Tiles Terreinen
  • Digitaal Terrein Model (Digital Terrain Model - DTM)
  • Digitaal Oppervlakte Model (Digital Surface Model - DSM)

In tegenstelling tot de 3D Basisvoorziening bestanden is van de nieuwe producten alleen de meest recente versie beschikbaar.
In onderstaand schema ziet u een overzicht van de beschikbare bestanden.

Overzicht van de 3D producten
*het downloaden van 3D Tiles kan alleen op aanvraag door een mail sturen naar het Kadaster met daarin het verzoek tot downloaden van de gebouwen of terreinen 3D Tiles dataset. U ontvangt vervolgens verdere instructies.

Omdat de data opgeslagen staat in de Azure cloud moet u een Azure Storage Container aanmaken en hiervan een SAS-token aanbieden aan het Kadaster.

IFC conversie software

Als u de 3D Basisvoorziening bestanden Gebouwen en Volledig wilt gebruiken voor de BIM (Building Information Modeling), dan kunt u deze converteren naar het IFC-formaat met de conversie software. Deze software is ook te downloaden via de 3D downloadpagina.

Vragen of feedback?

Laat ons weten als u vragen hebt. We ontvangen deze feedbackLink naar een externe pagina graag.