BAG nu ook beschikbaar als Vector Tiles via PDOK (OGC API’s)

PDOK heeft, in opdracht van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), voor iedereen de BAG Vector Tiles gemaakt. Op de productpaginaLink naar een externe pagina van de BAG staat de inhoud van de werking van het product beschreven en PDOK heeft op de website de nieuwe OGC API Standaard en de Vector TilesLink naar een externe pagina toegelicht. De BAG Vector Tiles zijn nu ook beschikbaar in OGC API Tiles en Styles, zodat je zelf visualisaties kan maken die door systemen zijn te gebruiken.

De visualisaties kunnen door Iedere afnemer worden gemaakt en de mogelijkheden zijn eindeloos. Om die reden vind je binnen deze Vector Tiles veel informatie van BAG-objecten. Het gemaakte resultaat kan je integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties. Voor een vliegende start zijn er visualisaties in OGC API Styles beschikbaar gesteld, die uiteraard ook naar eigen inzichten kunnen worden gewijzigd.

Waar kun je de BAG Vector Tiles vinden?

De BAG Vector Tiles zijn te vinden via de PDOK datasetpaginaLink naar een externe pagina van de BAG, of direct door naar de BAG landingspaginaLink naar een externe pagina te navigeren. Gebruik je de landingspagina als startpunt, dan zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie waaronder de BAG OGC API TilesLink naar een externe pagina en BAG OGC API StylesLink naar een externe pagina. Via dezeLink naar een externe pagina link is de BAG landingspagina ook in het Nationaal Georegister opgenomen. Om afnemers de mogelijkheden van de BAG Vector Tiles te tonen is een PDOK Vectortile viewerLink naar een externe pagina beschikbaar.

 

BAG zonder styling         BAG standaard styling    

           BAG zonder styling                                 BAG standaard styling                  BAG compleet styling

 
Huidige realisatie

Vandaag, tijdens de Grote Geodata Experience op 12 september 2023, is de 1.0 versie van de BAG Vector Tiles beschikbaar gesteld. Deze versie bevat data van actuele BAG objecten in 3 verschillende projecties (RD, Webmercator en ETRS89). De informatie wordt dagelijks ververst. De API ’s zijn volledig volgens conformance API specificatie gerealiseerd, zie voor meer informatie de conformance APILink naar een externe pagina op de BAG landingspagina.

Toekomstige ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API’s. Behalve de BGT en de BAG heeft PDOK de ambitie om OGC API’s voor alle data-aanbieders beschikbaar te stellen. Hiervoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Ook ontwikkelingen van de resterende OGC API specificaties zijn onderdeel van toekomstige ambitie. Aankondiging van verbetering en vernieuwing vindt via de gebruikelijke kanalen (websiteLink naar een externe pagina, attenderingsserviceLink naar een externe pagina, GeoForumLink naar een externe pagina en XLink naar een externe pagina) plaats.

Deel je je ervaringen met ons via het Geoforum?