Nieuwe TOPraster services op PDOK

De BRT TOPraster datasets en bijbehorende services zijn gemigreerd naar het nieuwe PDOK platform en zijn daarnaast vanaf nu beschikbaar via één WMS en één Atom downloadservice. Hiermee zijn er minder services (en URL’s) wat het voor afnemers en PDOK eenvoudiger maakt. Er zijn geen wijzigingen doorgevoerd in het datamodel, visualisatie of formaten.

Eén WMS voor alle TOPraster datasets

Voorheen werd iedere TOPraster dataset (top25raster t/m top1000raster) beschikbaar gesteld via een individuele WMS. De individuele WMS services zijn nu opgenomen als lagen in één WMS. De WMS is beschikbaar op https://service.pdok.nl/brt/topraster/wms/v1_0?request=GetCapabilities&service=wmsLink naar een externe pagina.

De oude WMS services (URL’s) komen per 26 oktober van dit jaar te vervallen. De huidige WMTS komt ook per 26 oktober te vervallen, hier komt geen nieuwe WMTS voor terug. Afnemers wordt gevraagd gebruik te maken van de nieuwe WMS.

Eén Atom downloadservice voor actuele en historische TOPraster-datasets

De verschillende BRT TOPraster datasets en formaten zijn vanaf nu beschikbaar in één Atom downloadservice. Hiermee worden de downloads op een gestandaardiseerde wijze en overzichtelijk bij elkaar beschikbaar gesteld. Het gaat om dezelfde downloads als voorheen, te weten:

  • Landelijke actuele en historische TOPraster datasets in het GeoTiff formaat
  • Losse kaartbladen, inclusief kaartbladselectie in het GeoTiff formaat

Individuele TOPraster kaartbladen zijn nog steeds met een selectie op de kaart te downloaden. Deze downloadmogelijkheid is verbeterd en toegevoegd aan de Atom downloadservice zodat alles op één plek te vinden is. De nieuwe TOPraster Atom donwloadservice is beschikbaar op: https://service.pdok.nl/brt/topraster/atom/index.xmlLink naar een externe pagina. Met de komst van de nieuwe Atom downloadservice komen de oude URL’s (actuele en historische downloads) op 26 oktober te vervallen.

Te vervallen URL’s per oktober 2023

Vanaf heden zijn er nog maar twee URL’s zoals hierboven vermeld. Alle oude URL’s te beginnen met https://geodata.nationaalgeoregister.nl/ komen per 26 oktober van dit jaar te vervallen.

Een overzicht van de nieuwe producten is ook te vinden op de website van PDOKLink naar een externe pagina.