Over de PDOK 3D Viewer

De  PDOK  3D-Viewer toont 3D-data beschikbaar via PDOK . De viewer inspireert gebruikers tot het afnemen van 3D-data via PDOK.

PDOK 3D Datasets

Op dit moment is de dataset 3D BasisvoorzieningLink naar een externe pagina beschikbaar in de PDOK 3D-Viewer. Per 31 juli 2023 is de dataset 3D Basisvoorziening beschikbaar gesteld voor visualisatie doeleinden met een OGC API 3D GeoVolumesLink naar een externe pagina. De API serveert de data uit in het (OGC) 3D-Tiles formaat.

Soms geen 3D data zichtbaar

Het kan zijn dat op sommige locaties geen of beperkte 3D data wordt getoond. In dat geval wordt alleen de achtergrondlaag getoond. Dit is bekend en heeft als oorzaak:

  • Vanuit bepaalde camera posities en wanneer er ver wordt uitgezoomd worden op sommige locaties geen data getoond. Het 3D component van de Viewer laat in dat geval om performance redenen de data niet of niet volledig zien (ook als er wel data is). Voor de beste gebruikerservaring adviseren wij daarom om niet te ver uit te zoomen. Dit toont het meeste volledige kaartbeeld en komt ook de performance ten goede.
  • De 3D Basisvoorziening Terrein van jaargang 2020 bevat helaas enkele datafouten. Er ontbreken in sommige situaties terreinobjecten of ze worden niet juist afgebeeld. Deze fouten worden hersteld bij jaargang 2021.

Om de gebruikerservaring te verbeteren zullen zowel de Viewer als de data steeds verder worden geoptimaliseerd om bovenstaande effecten te minimaliseren.

2D kaartlagen

Per 15 mei is het mogelijk om de Kadastrale Kaart WMTS weer te teven in de PDOK 3D Viewer. Het is echter niet mogelijk om de Kadastrale percelen op de 3D terreinen te visualiseren. Ook zijn de percelen niet meer zichtbaar indien er van achtergrondkaart word gewisseld, hiervoor dient Kadastrale Kaart WMTS uit en aan gezet te worden.

Functionaliteit

De PDOK 3D-Viewer bevat nu de volgende functionaliteit:

Gebruik

  • Linker muisklik + slepen: navigeren over de kaart (links, rechts, boven, beneden)
  • Muis-scrollwiel |Rechter muisklik + slepen van boven naar beneden of vice versa: inzoomen of uitzoomen naar locatie van muiscursor. Alternatief is met de + en – knoppen.
  • Shift+ linker muisklik + slepen op de kaart: veranderen view waarbij de camera op de vaste positie blijft staan
  • Ctrl+Linker muisklik + slepen | Midden muisklik + slepen: draaien (roteren) van de camera terwijl de huidige positie van de camera blijft staan
  • Knop 3D: ga terug naar de initiële locatie en initiële camera positie
  • De PDOK 3D-Viewer ondersteunt ook touchscreens, met onder andere pinch-zoom en rotatie met twee vingers.

Vragen of feedback?

Heb je vragen over de nieuwe 3D initiatieven zoals deze PDOK 3D-Viewer? We ontvangen de feedbackLink naar een externe pagina graag!