Dataset: Bestuurlijke Gebieden

Overzicht van de bestuurlijke indeling van Nederland in gemeenten en provincies alsmede de landsgrens. Gegevens zijn afgeleid uit de Basisregistratie Kadaster (BRK).

Omschrijving

Over Bestuurlijke gebieden PDOK

Bestuurlijke Gebieden bestaan uit de gemeente-, provincie- en rijksgebieden. Deze worden vervaardigd op basis van de kadastrale registratie (BRK). Jaarlijks wordt de dataset geüpdatet. De view- en downloadservices bestuurlijke grenzen zijn gratis en van heel Nederland beschikbaar.

afbeelding van de Bestuurlijke grenzen

Wie maakt er gebruik van?

Allerlei overheidsorganisaties en bedrijven gebruiken de Bestuurlijke gebieden zoals Ministeries, Waterschappen, Provincies en gemeenten. Wanneer uw organisatie voor burgers en/of klanten een applicatie met kaart aanbiedt dan zijn de Bestuurlijke gebieden onmisbaar. Populaire voorbeelden hiervan zijn www.atlasleefomgeving.nlLink naar een externe pagina, www.zwemwater.nlLink naar een externe pagina, www.verbeterdekaart.nlLink naar een externe pagina, ibis-bedrijventerreinen.nlLink naar een externe pagina.

Bron van bestuurlijke gebieden

Op basis van gemeentelijke herindelingen en andere grenscorrecties worden de kadastrale grenzen in de basisregistratie kadaster aangepast op basis waarvan de bestuurlijke gebieden gemaakt worden.

Data

Elk jaar worden in januari de nieuwe bestuurlijke gebieden vastgesteld door bijvoorbeeld gemeentelijke herindelingen of grenswijzigingen. Voorafgaand aan de oplevering van de data in januari wordt in december van het jaar daarvoor de voorlopige bestuurlijke gebieden beschikbaar gesteld als Atomfeed.

De atomfeeds van de bestuurlijke gebieden zijn beschikbaar van de 5 voorafgaande jaren.

De webservices bevatten 3 kaartlagen:

  • Landgebieden
  • Provinciegebieden
  • Gemeentegebieden

Webservices en downloads

De datasets van de bestuurlijke gebieden zijn beschikbaar als WMS, WFS en downloads via PDOK. De Bestuurlijke gebieden zijn beschikbaar als directe downloads via Atomfeeds in de Geopackage en GML-formaat. Meer informatie over de downloads vind je onder het tabblad Downloads. De webservices vind je onder het tabblad “Geoservices”. Ook kun je de data inzien via de PDOK Viewer.

Vragen

Vragen over de Bestuurlijke gebieden (inhoudelijk, etc.) kun je stellen op het GeoforumLink naar een externe pagina. Op het Geoforum kun je ook je vragen kwijt over de webservices en downloads van PDOK. Je mag PDOK ook direct mailen via beheerpdok@kadaster.nl.

Heb je (of maak je) een mooie toepassing v.w.b. het gebruik van Bestuurlijke grenzen? Dan horen wij dat graag! Stuur dan een mail naar beheerpdok@kadaster.nl.