Vector tiling

Met Vector tiling kunnen gebruikers zelf de vormgeving van hun kaart bepalen. Een andere kleur voor de wegen? Een onderscheidende kleur blauw voor meren en rivieren? Ook horen we van gebruikers dat bestaande BGT- of BRT-kaartstijlen in combinatie met hun eigen kaarten teveel aandacht opvragen.

Veel van de BGT- en BRT-kaarten worden momenteel via online services uit plaatjes (PNG of JPEG) opgebouwd, die van tevoren zijn gemaakt. Het is daarom niet mogelijk om de stijl van de kaart on-the-fly aan te passen. Dan maar geen eigen stijl? Of investeren in een extra stijl, waarbij we de plaatjes van tevoren maken?

Dat is niet nodig want PDOK biedt Vector Tiles aan. Dit is een alternatieve technologie op basis van WebGL die bijvoorbeeld ook in Google Maps wordt toegepast. Deze technologie biedt de mogelijkheid om zelf ‘on-the-fly’ een stijl mee te geven.

Vector Tiles zijn geen statische PNG of JPEG kaarten, maar vectorbestanden. Deze bestanden zijn kleiner en bestaan uit (vector) informatie. Deze vector informatie wordt gebruikt om de kaart een stijl mee te geven, waardoor de kaart naar wens kan worden aangepast. Water kan een andere tint blauw zijn, gras een andere tint groen en alle wegen geel. Je kunt ook kiezen om straatnamen wel of niet te tonen. Zo ben je niet langer beperkt tot één opgemaakte kaartstijl. Meer informatie is te vinden op het GeoforumLink naar een externe pagina (hier staat ook verwijzing naar de documentatie op GitHub) of neem een kijkje in onze vector tiles viewerLink naar een externe pagina.