Bestuurlijke gebieden (BRK) nu ook als Vector Tiles via PDOK (OGC API’s)

PDOK heeft, in opdracht van de Basisregistratie Kadaster (BRK), voor iedereen de Bestuurlijke gebieden in Vector TilesLink naar een externe pagina (OGC API Tiles en Styles) gemaakt. Op de productpagina van de BRKLink naar een externe pagina. staat het product inhoudelijk beschreven. PDOK heeft op de website de nieuwe OGC API  StandaardLink naar een externe pagina en de Vector Tiles toegelicht. Met de OGC API Tiles en Styles kan je zelf visualisaties maken die door systemen zijn te gebruiken. De visualisaties kunnen door iedere afnemer worden gemaakt. Om die reden vind je binnen Bestuurlijke Gebieden (BRK) Vector Tiles informatie over de objecten. Het gemaakte resultaat kan je integreren in toepassingen zoals viewers en applicaties. Voor een vliegende start zijn er naast de blanco visualisatie ook de standaard visualisatie en een complete visualisatie in OGC API Styles beschikbaar gesteld, die uiteraard ook naar eigen inzichten kunnen worden gewijzigd.

Waar kun je de Vector Tiles van de Bestuurlijke Gebieden vinden?

De Bestuurlijke Gebieden (BRK) Vector Tiles zijn te vinden via de PDOK dataset paginaLink naar een externe pagina, via de productpagina van de BRKLink naar een externe pagina, of door navigeren op de landingspagina van de API ’s van de Bestuurlijke GebiedenLink naar een externe pagina. Gebruik je de landingspagina als startpunt, dan zie je in één oogopslag alle relevante productinformatie waaronder de link naar de TilesLink naar een externe pagina link naar de Tiles en de link naar de StylesLink naar een externe pagina. De link naar de landingspagina is ook in het Nationaal Georegister opgenomen. Om afnemers de mogelijkheden van de Bestuurlijke Gebieden in Vector Tiles te tonen is een PDOK Vectortile viewer beschikbaar.ink naar een externe pagina

Afbeelding met tekst, kaart Automatisch gegenereerde beschrijving                Blanco Styling

 

Afbeelding met kaart, tekst, atlas, diagram Automatisch gegenereerde beschrijving              Standaard Styling

  

Afbeelding met kaart, tekst, atlas, diagram Automatisch gegenereerde beschrijving              Complete Styling

 

 

 

 

 

Huidige realisatie

Op 1 februari 2024 is de 1.0 versie van de Bestuurlijke Gebieden (BRK) Vector Tiles beschikbaar gesteld. Deze versie bevat de actuele voorkomens van de gemeente-, provincie- en landsgrenzen zoals deze ook zijn verwerkt in de WMS: , WFS en Atomfeed. Meer informatie over de data is te vinden in de metadata en op de productpagina van de BRK. In de OGC API is de data in 3 verschillende projecties (RD, Webmercator en ETRS89) aanwezig. Jaarlijks wordt de data voorzien van een update. De API ’s zijn volledig volgens conformance API specificatie gerealiseerd, zie voor meer informatie de conformance APILink naar een externe pagina op de landingspagina van de Bestuurlijke Gebieden.

Toekomstige ambitie

PDOK werkt continu aan verbetering van het platform en de kwaliteit van de geleverde services en API's. Behalve de BGT, BAG en de BRK heeft PDOK de ambitie om OGC API ’s voor alle data-aanbieders beschikbaar te stellen. Hiervoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Ook ontwikkelingen van de resterende OGC API specificaties zijn onderdeel van de toekomstige ambitie. Aankondiging van verbetering en vernieuwing vindt plaats via de gebruikelijke kanalen, zoals de nieuwsberichtenLink naar een externe pagina, de attenderingsserviceLink naar een externe pagina en het Geoforum, plaats. Deel je je ervaringen met ons via het Geoforum onder het topic Bestuurlijke GebiedenLink naar een externe pagina ?