Voornemen uitfaseren TOPgrenzen

In dit bericht maakt het Kadaster het voornemen bekend de dataset TOPgrenzen uit te faseren. Dit besluit moet nog bekrachtigd worden in het BRT Gebruikersoverleg. Hieronder wordt uitgelegd hoe het Kadaster tot dit voorgenomen besluit is gekomen.

De dataset TOPgrenzen bevat de registratieve gebieden uit TOP10NL als één GML-bestand. Deze download is beschikbaar gemaakt, omdat het vanuit de downloads van TOP10NL voorheen moeilijk was om een landelijk dataset te krijgen van de registratieve gebieden. De downloads van TOP10NL waren toen namelijk ingedeeld in kaartbladen.

Inmiddels worden de downloads van TOP10NL beschikbaar gesteld per objectklasse. TOPgrenzen is daarmee overbodig geworden, omdat deze grenzen eenvoudig gedownload kunnen worden als objectklasse “registratiefgebied” uit TOP10NL. Ook is TOP10NL nu te downloaden als Geopackage en is er een API beschikbaar gesteld. De genoemde downloads van TOP10NL vindt u hier: https://www.pdok.nl/downloads/-/article/basisregistratie-topografie-brt-topnlLink naar een externe pagina

Vergelijkbare informatie is ook beschikbaar in de Kadaster dataset Bestuurlijke Gebieden uit de BRK, waarvan de data in TOP10NL van afgeleid zijn. Deze dataset vindt u hier: https://www.pdok.nl/introductie/-/article/bestuurlijke-gebiedenLink naar een externe pagina. De downloadservice van TOPgrenzen gaat op 15-01-2023 uit, PDOK raadt u aan zo snel mogelijk over te stappen.