Dataset: Basisregistratie Topografie (BRT) BRT Achtergrondkaart (BRT-A)

De BRT Achtergrondkaart is afgeleid uit TOP10NL uit de Basisregistratie Topografie (BRT) met de straatnamen uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). De BRT-A bestaat in vier thema's: standaard, grijs, pastel en water.

Omschrijving

Over de BRT Achtergrondkaart

De BRT-A is de achtergrondkaart voor heel Nederland en is gratis te gebruiken (tot een afname van 10 miljoen hits per jaar) via PDOK. Deze achtergrondkaart is één van de meest populaire services van PDOK. De BRT-A is één van de producten van de Basisregistratie Topografie (BRT). Het Kadaster is houder van de Basisregistratie Topografie. De BRT bestaat uit digitale topografische bestanden op verschillende schaalniveaus welke beschikbaar worden gesteld via PDOK, bijvoorbeeld de TOP10NLLink naar een externe pagina. Op basis van gegevens van de BRT wordt de achtergrondkaart door het Kadaster gemaakt en via PDOK beschikbaar gesteld. Overheden zijn verplicht bij kaartachtergronden de BRT te gebruiken.

De bestanden zijn open beschikbaar door middel van WMTS webservices in verschillende smaken. Vijf keer per jaar wordt de informatie in de BRT geactualiseerd. De BRT Achtergrondkaart wordt in vier verschillende visualisaties ontsloten:

 

Voorbeeld BRT-Achtergrond kaart

Wie maakt er gebruik van?

De BRT Achtergrondkaart wordt door allerlei overheidsorganisaties en niet-overheden gebruikt, zoals ministeries, waterschappen, provincies, gemeenten en bedrijven.

Ook wanneer je organisatie voor burgers en/of klanten een applicatie met kaart aanbiedt, is de BRT-A een betrouwbare en gedetailleerde basiskaart waarover je jouw gegevens kunt projecteren. Populaire voorbeelden hiervan zijn FundaLink naar een externe pagina, WOZ waardeloketLink naar een externe pagina en Zwemwater.nlLink naar een externe pagina. De vier kleur/thema-varianten maken de kaart bruikbaar met je data zodat de kaart duidelijk en overzichtelijk blijft.

Wijze van inwinnen

De kaart wordt geproduceerd aan de hand van generalisatie en selectie uit TOP10NL. Vijf keer per jaar wordt in TOP10NL met luchtfoto’s, panoramafoto’s en externe data een deelgebied van Nederland vernieuwd, zodat in één jaar heel Nederland is geactualiseerd.

Terugmelden: help mee om de kaarten actueel te houden

Is er iets veranderd in je omgeving, maar staat dit nog niet op de kaart? Doe dan een terugmelding via de pagina Verbeter de kaartLink naar een externe pagina en help de informatie in de BRT actueel te houden. Meer informatie over terugmelden op de BRT, vind je op de pagina BRT terugmeldenLink naar een externe pagina.

De BRT Achtergrondkaart is afgeleid van de TOP10NL uit de Basisregistratie Topografie (BRT). De BRT-A wordt aangeboden in vier thema's: standaard, grijs, pastel en water. De BRT Achtergrondkaart wordt ontsloten in de projecties: EPSG 28992 (RD), EPSG 25831 (ETRS89 UTM zone 31N) en EPSG 3857 (WGS84 WebMercator).

De kaart bevat de volgende elementen:

  • Terreinvlakken (grasland, akkerland, bebouwd, enz.)
  • Waterdelen (zee, meren, waterlopen, enz.)
  • Wegdelen (weghartlijnen, wegvlakken, paden, enz.)
  • Spoorbaandeel (hartlijnen van spoor, metro, trambanen)
  • Gebouwen (pandcontouren)
  • Inrichtingselementen (vele typen: geluidswallen, gedenknaalden, bomen, hoogspanningslijnen, enz.)
  • Registratieve gebieden (landsgrenzen en provinciegrenzen)
  • Kaartteksten (plaatsnamen, straatnamen en wegnummers)

Webservices en downloads

De datasets van BRT-A zijn beschikbaar als WMTS webservices via PDOK.

WMTS

Een Web Map Tiling Service (WMTS) is een webservice waarmee je kaartbeelden kunt opvragen van de BRT-A. Denk bijvoorbeeld aan bebouwing. Deze gegevens kun je vervolgens met een GIS-pakket of een GIS-viewer op een ondergrondkaart tonen. Met de WMTS worden plaatjes die eerder opgevraagd zijn snel geladen, omdat ze dan al gecached zijn.

Met de WMTS haal je 1 kaartlaag op met daarin alle geometrische gegevens. In tegenstelling tot de WMS (Web Map Service) kun je in de WMTS dus niet de verschillende lagen (objecttypes) afzonderlijk opvragen. De informatie over de objecten, de administratieve gegevens, vraag je op met de WFS (Web Feature Service) of de WMS (Web Map Service). Met deze service haal je snel de kaart binnen als plaatjes.

NL Maps

Het Kadaster introduceert de website NLMapsLink naar een externe pagina: Een snelle en simpele manier om de meest complete en actuele BRT Achtergrondkaart van Nederland te gebruiken als achtergrondkaart op websites en applicaties. NLMaps.nl maakt het gebruik van de kaart makkelijker voor overheden en web developers. In enkele stappen heb je precies de kaart die je zoekt.

Dankzij de ruime keuze van services (Mapbox, Google Maps, Open Layers en Leaflet) is NL Maps makkelijk te integreren in je website of applicatie. Op de website kies je je service en kleurenschema. Of je kiest voor luchtfoto. Vervolgens krijg je een kant en klare code die je in jouw eigen toepassing kunt opnemen. Wil je de code in 1 regel? Maak dan gebruik van de wrapper in de NL Maps library.

NLMaps.nl is betrouwbaar, bevat geen reclame en volgt de gebruiker niet. Omdat het beschikbaar is in Web Mercator met WGS’84 als coördinatensysteem, werkt het op alle tablets, smartphones, laptops en desktops.

Klik hierLink naar een externe pagina voor meer info over de mogelijkheden van NL Maps.

Voorbeeld Funda

Funda gebruikte al de Kadastrale kaart van PDOK; deze laat de precieze grenzen zien van percelen en de bebouwing daarop. De (topografische) BRT Achtergrondkaart voegt daar nu kleurvlakken aan toe. Hierdoor zijn onderdelen als gebouwen, wegen, groenstroken of waterlopen gemakkelijker te herkennen. Huizenzoekers krijgen zo een beter beeld van de exacte ligging van hun droomhuis.

En je kunt bij Funda ook de open data luchtfoto als achtergrond gebruiken.

Vragen

Vragen over de BRT Achtergrondkaart kun je stellen op het GeoforumLink naar een externe pagina. Op het GeoForum kun je ook vragen kwijt over de webservices en downloads van PDOK. Je kunt PDOK ook direct mailen.

Heb of maak je een mooie toepassing v.w.b. het gebruik van de BRT Achtergrondkaart, dan horen wij dat graag! Stuur dan een mail naar beheerpdok@kadaster.nl