Dataset: Bestuurlijke Grenzen

Bestuurlijke Grenzen bestaan uit de gemeente-, provincie- en rijksgrenzen. Deze worden vervaardigd op basis van de kadastrale registratie (BRK). Jaarlijks wordt de dataset geupdate.

Omschrijving

Over Bestuurlijke grenzen PDOK

Bestuurlijke Grenzen bestaan uit de gemeente-, provincie- en landsrijksgrenzen. Deze worden vervaardigd op basis van de kadastrale registratie (BRK). Jaarlijks wordt de dataset geüpdatet. De view- en downloadservices bestuurlijke grenzen zijn gratis en van heel Nederland beschikbaar.

 

 

Wie maakt er gebruik van?

Allerlei overheidsorganisaties en bedrijven gebruiken de Bestuurlijke grenzen zoals Ministeries, Waterschappen, Provincies en gemeenten. Wanneer uw organisatie voor burgers en/of klanten een applicatie met kaart aanbiedt dan zijn de Bestuurlijke grenzen onmisbaar. Populaire voorbeelden hiervan zijn www.atlasleefomgeving.nl, www.zwemwater.nl, www.verbeterdekaart.nl, ibis-bedrijventerreinen.nl.

Bron van bestuurlijke grenzen

Op basis van gemeentelijke herindelingen en andere grenscorrecties worden de kadastrale grenzen in de basisregistratie kadaster aangepast op basis waarvan de bestuurlijke grenzen gemaakt worden.

Data

Elk jaar worden in het eerste kwartaal van het jaar nieuwe bestuurlijke grenzen vastgesteld bijvoorbeeld door gemeentelijke herindelingen of grenswijzigingen.

De bestuurlijke grenzen historie zijn per jaar van de 5 voorafgaande jaren.
De webservices bevatten 3 kaartlagen:

- Landsgrenzen
- Provinciegrenzen
- Gemeentegrenzen

Webservices en downloads

De datasets van de bestuurlijke grenzen zijn beschikbaar als WMS, WFS en downloads via PDOK. De Bestuurlijke grenzen zijn beschikbaar als directe downloads via Atomfeeds o.a. in de formaten JSON, GML, KML en CSV. Meer informatie over de downloads vind je onder het tabblad Downloads.

De webservices vind je onder het tabblad “Geoservices”. Ook kun je de data inzien via de PDOK Viewer.

Vragen

Vragen over de Bestuurlijke grenzen (inhoudelijk, etc.) kun je stellen op het Geoforum. Op het Geoforum kun je ook je vragen kwijt over de webservices en downloads van PDOK. Je mag PDOK ook direct mailen via beheerpdok@kadaster.nl.

Heb je (of maak je) een mooie toepassing v.w.b. het gebruik van Bestuurlijke grenzen? Dan horen wij dat graag! Stuur dan een mail naar beheerpdok@kadaster.nl.

Opvolger

Per 1 juli 2021 is de opvolger van Bestuurlijke grenzen live gezet namelijk de Bestuurlijke gebieden. De dataset Bestuurlijke grenzen wordt niet meer bijgewerkt; de WMS en WFS services blijven tot eind 2021 live, daarna worden deze definitief uit productie genomen. De downloads blijven wel beschikbaar maar zullen per jaar verdwijnen.