Dataset: BRO Geologisch booronderzoek (BHR-G)

Geologisch booronderzoek omvat de gegevens die voortkomen uit een geologisch georiënteerde boring. In veel gevallen bestaat het geologisch booronderzoek uit niet meer dan een boormonsterprofiel.

Omschrijving

Geologisch booronderzoek omvat de gegevens die voortkomen uit een geologisch georiënteerde boring. In veel gevallen bestaat het geologisch booronderzoek uit niet meer dan een boormonsterprofiel. In het meest uitgebreide geval omvat het booronderzoek ook de resultaten van boormonsteronderzoek. Het boormonsterprofiel komt tot stand door de samenstelling van de monsters uit een booronderzoek macroscopisch te beschrijven.

Geologisch booronderzoek (BHR-G) staat bijna altijd in het teken van kartering of modellering. Het bestaat uit een geologische boormonsterbeschrijving en een geologische boormonsteranalyse.

Gebruik

De gegevens van geologisch booronderzoek worden gebruikt voor kartering of modellering. Daarmee wordt in feite de basis gelegd voor andere vormen van onderzoek.

Geologische boormonsterbeschrijving (BHR-G-BMB)

Bij een geologisch boormonsterbeschrijving worden boormonsters beschreven vanuit geologische kennis. Het schetst de opbouw van de ondergrond en de eigenschappen die bij de geologische lagen horen. Er is daarbij extra aandacht voor aspecten die gaan over afzettingsmilieus. Voorbeelden hiervan zijn schelpensoorten, grindsoorten en andere aspecten van een boormonster.

Geologische boormonsteranalyse (BHR-G-BMA)

Bij een geologische boormonsteranalyse worden bepalingen gedaan om de stratiegrafische indeling beter te kunnen bepalen en eigenschappen van bepaalde afzettingen te kunnen duiden. Op die manier geeft een geologische boormonsteranalyse informatie over de opbouw van de ondergrond die verwerkt kan worden in de geohydrologische modellen van de BRO.

De bepalingen die zijn opgenomen voor geologische boormonsteranalyse zijn:

  1. Korrelgrootteverdeling
  2. Kalkgehalte
  3. Organischestofgehalte
  4. Organisch koolstofgehalte
  5. Zwavelgehalte
  6. Verzadigde waterdoorlatendheid
  7. Watergehalte
  8. Volumieke massa
  9. Droge volumieke massa
  10. Volumieke massa vaste delen

Vragen

Vragen over de BRO kun je stellen aan de BRO-Servicedesk of op het Geoforum.
Meer weten over de BRO? Klik dan hier.