Basisregistratie Ondergrond (BRO)

 

Over de Basisregistratie Ondergrond (BRO)

Grote opgaven als energietransitie, klimaatadaptatie, woonopgave en economische groei, hebben enorme impact op de directe leefomgeving - niet alleen boven, maar ook ónder de grond. Al deze opgaven hebben te maken met het gebruik van de ondergrond. Niet alles kan op dezelfde plek. Het is dus essentieel om een ruimtelijk en integraal inzicht te krijgen in de ondergrond. Voor een goed beleid en beheer. Fundament hiervoor zijn eenduidige, betrouwbare data en informatie over de ondergrond van Nederland. Daarom wordt gewerkt aan de Basisregistratie Ondergrond (BRO).

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) is een centrale registratie met publieke gegevens over de Nederlandse ondergrond. Overheden leggen voor dezelfde objecten dezelfde, betrouwbare, algemene gegevens vast. Vanuit één centrale digitale plek, de landelijke voorziening, kunnen gebruikers gegevens opvragen voor informatie over bodem en ondergrond. Op de datasets kunnen ook rekenprogramma’s en modellen uitgevoerd worden.

Kijk voor meer informatie op: basisregistratieondergrond.nlLink naar een externe pagina.

Introductievideo Basisregistratie Ondergrond

Terugmelden

Twijfel je aan de juistheid van bepaalde gegevens in de Landelijke Voorziening BRO? Laat het weten met een BRO terugmeldingLink naar een externe pagina.

Webservices en downloads

Verschillende datasets zijn beschikbaar via PDOK. De data is te downloaden via ATOM services en te gebruiken in kaarttoepassingen middels de WMS webservices. 

Meer informatie over de downloads vind je onder het tabblad Downloads. De webservices vind je onder het tabblad Geoservices. Ook kun je de data inzien via de PDOK viewerLink naar een externe pagina.

Vragen

Vragen over de BRO kun je stellen aan de BRO-servicedeskLink naar een externe pagina, op het GeoforumLink naar een externe pagina of mailen naar
beheerpdok@kadaster.nl.

Links naar de datasets

Overzicht BRO